Mustafa İsmail Hayatı:

Garbiye şehrinde, Mîtgazâl köyünde doğdu. On bir yaşında hafızlığını bitirdi, tecvid ve tashîh-i hurûf okudu. Güzel sesi ve etkileyici okuyuşuyla kısa zamanda çevresinde büyük ilgi topladı. 1930’da Şeyhülkurrâ Muhammed Rif‘at’ın da hazır bulunduğu binlerce dinleyicinin içinde Kur’an okuyunca Şeyh Muhammed Rif‘at kendisini çok beğendi ve onu teşvik etti. Ardından Tanta ve çevresinde şöhreti yayılan Mustafa İsmâil 1942’de Kahire’ye yerleşti ve İttihâdü tedâmüni’l-kurrâ’ya girdi. Sesi 1946’dan itibaren Mısır radyolarında yayınlanmaya başlayınca şöhreti iyice yayıldı ve Mısır’ın meşhur kurrâlarından oldu. Ramazan gecelerinde Âbidîn Sarayı’nda yapılan davetlerde bulundu; resmî toplantılarda Kur’an okumaya başladı.

Mustafa İsmâil’in şöhreti kısa zamanda Mısır sınırlarının dışına çıktı ve resmî davetle Mısır dışına çıkan ilk kāri oldu. Davet üzerine bir çok müslüman ülkeyi ve farklı kıtalardaki müslüman halkları ziyaret etti; radyo istasyonlarında ve televizyon kanallarında Kur’ân-ı Kerîm okudu. Gittiği ülkelerde direk devlet başkanlarının ilgi ve ikramına mazhar oldu. Okumalarından dolayı Suriye’den de bir liyakat nişanı aldı. 1965 yılında îdü’l-ilm münasebetiyle düzenlenen törende Mısır devlet nişanı ile ödüllendirildi. Mustafa İsmâil etkileyici ve tiz bir sese sahipti. Aynı zamanda mûsikiye hâkimdi ve makamları tilâvete uygulamada mûsikiyi ustalıkla icra edebilmek için yer yer tecvid kaideleriyle ilgili disiplini ihlâl etse de üstün bir başarıya ulaştı.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram